גינה בעיר

מספר נקודות שכדאי לקחת בחשבון רגע לפני שמקימים גינה

אם הגעת למאמר הזה כנראה שכבר תקופה מקנן בך הרצון לגינה משלך. אנסה להעלות כמה נקודות מפתח שיעזרו לך לעשות זום אאוט כדי לדעת לשאול את השאלות הנכונות לקראת התהליך. בין אם הכוונה להקים גינה בעצמך או להיעזר באיש מקצוע, מילת המפתח כאן היא תכנון! אני יודע שבארץ אנו נוטים לומר 'יהיה בסדר', אך במקרה זה עדיף לעשות תוכנית מעמיקה, בה חשבנו על כל פרט לפחות פעמים על מנת לבצע את העבודה פעם אחת ולהימנע טעויות יקרות שלא שמנו לב אליהן!

מה מטרת הגינה? זוהי השאלה הראשונה שנצטרך לשאול אשר תתן לנו את המסגרת הכללית ותכתיב את שאר הפרמטרים. נניח שנרצה גינת נוי יפיפיה. נניח שאנחנו מאוד אוהבים לארח ונרצה שתהיה מפגש קבוע למשפחה לילדים ולחברים. במקרה כזה נתכנן שטח נגיש ורחב מבלי לחשוש שהצמחים יהרסו. נרצה לתכנן שטח מרכזי מרוצף/ אבני מדרך/ דק וכו'. אולי נרצה להשתמש באדניות כדי להגביה את הצמחיה או לגדל אותה בקומות, להיעזר במטפסים  ובכך לנצל יותר שטח בצדדים. נרצה לבחור את הצמחים כך שיתנו לנו מופעי פריחה מתחלפים בין העונות ועוד ועוד.

במקרה אחר, נרצה גינת ירק מניבה. נרצה ניצול מירבי של השטח לגידול מזון, ואסתטיקה או פינת ישיבה יהיו בחשיבות משנית. בין אם על הגג, במרפסת או בחצר נתכנן לפיכך את המעברים ואת אזורי הגידול באדמה, באדניות, בערוגות, או בצורה ורטיקלית- זאת אומרת שאנו מגדלים את הצמחים בקומות ובכך חוסכים בשטח במיוחד באזור בנוי, לרוב משתמשים לכך בשיטת גידול הידרופונית. 

ניתן ואפילו רצוי לשלב בין גינה מניבה לבין גינת נוי. סיבה אחת לכך היא שפרחים מושכים מאביקים חיוניים כמו דבורי הבר שיעזרו בהפריה של הפירות. בכלל קיומם של אותם מאביקים הם הכרח להמשך האיזון האקולוגי ואנו רק יכולים לעזור להם. אוסיף כאן, שאת העיצובים שלנו לאדניות ומערכות הידרופוניות אנו בונים מעץ ובכך שומרים על עמידות גבוהה וחומרים טבעיים בלי להתפשר על האסתטיקה. 

תנאי אור והצללה, ולמעשה הכיוון אליו פונה הגינה (צפון, דרום..) הוא כנראה הפרמטר החשוב ביותר מכיוון שלפיו נכתיב את סוג הגידולים שאנו יכולים להביא. במילים אחרות, נשאל מהו מסלול השמש בקיץ ובחורף לעומת הגינה שלנו והאם נקבל קרינה ישירה בכל העונות? בקיץ השמש נמצאת כמעט ממש מעלינו בשמים ובחורף המסלול שלה הרבה יותר נמוך ו'צידי' ממזרח למערב. גידול ירקות ופירות מצריך לפחות 4 שעות שמש ישירה ביום, וכך גם רוב צמחי התרבות והבר. עם זאת, בארץ, שמש ישירה כל שעות היום יכולה להיות חזקה מדי ואפילו לשרוף את הצמחים בימי הקיץ החמים. לכן נרצה לחשוב גם על אופציות של מיסוך קרני השמש באמצעות פרגולה, סוכת מטפסים, הצללה באמצעות בדים מסוימים, על ידם ניתן לחסום 40-70 אחוז מקרני שמש, כמו בחממות חקלאיות. 

קיימות גם גינות מוצלות לחלוטין שבהן ניתן לגדל צמחי נוי בעיקר, אך במידה ואנו רוצים לגדל ירקות בבית ללא שמש ישירה נוכל לעשות על ידי תאורה מלאכותית של נורות לד מיוחדות אשר מדמות את גלי אור השמש.

השקיה – אני יוצא מנקודת הנחה שכל גינה זקוקה למערכת השקיה ובעיקר בתחילת דרכה על מנת להתבסס ולהניב לאורך זמן. מערכת השקיה מצריכה חיבור לנקודת מים, לכן חשוב לוודא שהוא קיים לפני שמתחילים ושהלחץ תקין. יש מגוון מערכות אשר יכולות לתת לנו החל מקו השקיה אחד עד ל8 קווים ויותר, אשר כל קו כזה מקבל פקודת זמן ומשך השקיה משלו. יש מערכות שזקוקות למתח של 220 וולט, יש מערכות שניתן להפעיל על סוללות, יש מערכות שניתן לשלוט בהן מרחוק על ידי חיבור לWIFI, יש מערכות עם חיישנים לתקופת הגשמים ויש מערכות עם אופציות השקיה מתקדמות יותר ופחות.   

ניקוז הוא אלמנט הכרחי בכל גינה, אך אפילו יותר בגינות הנמצאות במצע מנותק כמו בגגות, בעציצים ואדניות. מי שיצא לו להרוג כמה עציצים בחייו בטח שם לב לתופעה הזו, בין אם משקים יותר מדי והאדמה רוויה במים באופן תדיר, או שמסיבה כלשהי המים לא מצליחים לחלחל מטה והחוצה משורשי הצמח. בשטחי גינה בהן יש אדמה אנחנו יכולים להתקל גם בתופעה הזו אם קיימת מתחת לאדמה תשתית בטון או אבן ללא הכנת ניקוז. במקרים מסוימים גם שכבת אדמה צפופה יותר יכולה לגרום להיקוות של מים וריקבון שורשים.. 

תחזוקה – הקמת גינה מדהימה, ענקית, פורחת ויפיפיה. אם כך בטח חשבת גם על התחזוקה אשר מצריכה משאבים נוספים של זמן כסף ואנרגיה בין אם יהיה לך גנן שיטפל בגינה או בעצמך. או שתכננת מראש את אופן התחזוקה המקובלת עליך. דוגמא רווחת לתחזוקה המצריכה משאבית רבים היא גידול דשא. הוא בזבזן גדול של מים מה שייקר את חשבון המים החודשי, זקוק לגיזום וניקיון כל שבועיים, דבר שיקח זמן ממך או תשלום לגנן, ואף יזקק לטיפול שוטף בעקבות מזיקים ותחלואות שונות. לעומת זאת גידול צמחי בר או צמחים מקומיים המורגלים לאקלים שלנו יצטרכו הרבה פחות מים וגם יהיו יותר עמידים לאורך זמן. אני מקווה שהנקודות האלה יעזרו לך לראות את התמונה הגדולה לפני תהליך ההקמה ולהקים את הגינה שבאמת מתאימה לצרכים שלך! נשמח לתת גם ייעוץ פרטני בטלפון.

מוזמנים לשתף: